Wat zijn psychosomatische klachten?

Je bent bij de huisarts geweest en er zijn allerlei onderzoeken gedaan en er kan geen verklaring worden gevonden. De huisarts zegt dat je psychosomatische klachten hebt.
Wat betekent dat?
Je omgeving zegt: ‘het zit tussen je oren”. Maar dit is niet waar. Wat je voelt is er wel degelijk en deze klachten kunnen behoorlijke impact hebben op jou leven.

Dus wat zijn psychosomatische klachten?
“Psycho” staat voor geest, daar waar gedachten, gedrag, emoties en sociale invloeden zijn opgeslagen. En “soma” staat voor lichaam. Psychosomatische klachten bestaan dus uit een combinatie van geestelijke en lichamelijke klachten. Een klacht wordt psychosomatisch genoemd als je geest je lichaam ziek maakt. Je lichamelijke klachten worden getriggerd door psychische factoren.

Dit herken je vast wel.. Je hebt een hele drukke dag gehad en ’s avonds heb je knallende hoofdpijn of je hebt ontzettend zenuwachtig voor een examen en prompt heb je buikpijn. Lichamelijke klachten die worden veroorzaakt door stress en spanning.

Hoezo maakt je geest je lichamelijk ziek?
Zoals bekend is er een nauwe relatie tussen lichaam en geest. Beiden zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu. Zo kun je bijvoorbeeld door fysieke pijn geestelijk niet lekker in je vel zitten en psychische problemen krijgen, zoals een depressie.

Maar, omgekeerd gebeurt ook. Onverwerkte emoties vanwege het verlies van een dierbare, langdurige stress door werkdruk, aanhoudende spanning door relatieproblemen, angsten en trauma’s kunnen je dusdanig uit balans brengen en uiteindelijk lichamelijke klachten geven

Besteed je onvoldoende aandacht aan zaken die in je leven spelen? Luister je niet naar de seintjes die je lichaam je geeft. Blijf je maar doorhollen? Dan kan er een moment komen dat je lichaam de zaken niet meer kan verwerken. Je krijgt te maken met uiteenlopende psychosomatische klachten door overbelasting van je geest.

Hoe kan je psychosomatische klachten behandelen?
Wanneer je psychosomatische klachten hebt, is het goed er niet mee te blijven rondlopen. Immers, je klachten kunnen je dagelijkse functioneren flink beperken, zowel thuis, sociaal als op je werk. Daarbij kunnen je klachten zelfs verergeren.
Psychosomatische Oefentherapie is een behandelmethode die als uiteindelijk doel heeft de balans tussen spanning en ontspanning te verbeteren. Het leert je beter de signalen die je lichaam geeft te herkennen en te begrijpen. Tijdens de behandelingen ga je samen de therapeut op zoek naar de oorzaak van de klachten.

De behandelingen kunnen bestaat uit:
• Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk
op te lossen of beter te hanteren.
• Cognitieve gedragsmatige interventie, waardoor u meer inzicht krijgt in w gedachten, emoties en handelen.
Je leert hier beter mee om te gaan.
• Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspanningsoefeningen, ademhaling- en aandachtstraining en
expressieoefeningen leert u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *