Oefentherapie bij longproblematiek

Heb jij de diagnose Astma of COPD gekregen en het advies om naar de oefentherapeut te gaan maar weet je niet zo goed wat je kan verwachten? Ik zal in deze blog je meer vertellen over de diagnoses en de daar bijhorende therapie.

Maar eerst zal ik uitleggen wat astma en COPD is. Er zijn veel verschillende soorten Astma: allergisch astma, niet-allergisch astma en inspanningsastma. Astma is onvoorspelbaar, het ene moment heb je er meer last van dan het andere moment. De klachten en de ernst hangen af van de soort astma die je hebt. Als je een astma-aanval hebt zijn je luchtwegen vernauwd waardoor je moeilijk kunt ademhalen. De klachten die erbij horen zijn benauwdheid, hoesten en piepen. Bij allergisch astma word je benauwd zodra je stoffen (prikkels) inademt waar je allergisch voor bent, zoals huisstofmijt en/of huidschilfers van huisdieren, ook kunnen voedingsstoffen of stoffen in medicijnen een reactie uitlokken. Als je niet-allergisch astma hebt dan kan je benauwd worden van bijvoorbeeld uitlaatgassen, parfum, rook en/of weeromstandigheden. Bij inspanningsastma word je benauwd tijdens inspanning. Met name bij het begin van de inspanning. Een goede warming up en rustig starten is erg belangrijk. COPD is een afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van je luchtpijp naar je longen steeds ontstoken. Daardoor maken je longen meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren, waardoor er minder zuurstof in het bloed komt na inademing, waardoor benauwdheid ontstaat. Hieronder een voorbeeld van het leven met COPD.

Vroeger was je actief, een drukke baan, twee keer per week sporten en elke dag op de fiets naar het werk, ondanks dat je hield van een sigaretje. Je energielevel neemt af en je bent steeds sneller kortademig, maar dat negeer je in eerste instantie. Je denkt: “Ik ben nog jong, dus dit moet ik aan kunnen, de vermoeidheid zal wel door stress komen en neemt vanzelf af”. Op een gegeven moment ben je zo moe dat je na het werk alleen nog maar op de bank kan liggen en in de weekenden bij moet komen van de week. Na een huisarts bezoek word je doorgestuurd naar de longarts en krijg je de diagnose COPD. Al snel blijkt deze diagnose veel impact te hebben op je hele leven. Veel medicatie, thuiszorg en hulpmiddelen. In een paar maanden tijd ben je flink achteruit gegaan en heb je veel hulp nodig waar je vroeger alles zelf deed. Naast de lichamelijke gevolgen heeft COPD ook veel impact op je sociale leven. Je moet vaker afzeggen en veel activiteiten zoals wandelen, uiteten gaan en familiebezoekjes vragen teveel energie waardoor je minder afspreekt.

Bovenstaand stuk is slechts een voorbeeld. Heb jij snel last van kortademigheid of benauwdheid? Moet jij bijkomen van het traplopen? Krijg jij je ademhaling niet onder controle tijdens inspanning? Of heb je veel last van hoesten en slijm, wat je niet opgehoest krijgt? Bij de oefentherapie ga je aan de slag met deze klachten. De behandeling zal per individu af gestemd worden en zal afhangen van de diagnose, de ernst en eventuele andere aandoeningen of blessures. De behandelvormen bestaan uit:
– Verbeteren van het inspanningsvermogen, de spierkracht en van de ademspierfunctie
– Verbeteren van de ademregulatie in zowel rust als tijdens inspanning
– Sputummobilisatie (hoest- en huftechnieken voor het ophoesten van slijm)
– Erkennen, herkennen en verkennen van lichaamssignalen
– Lichaamsbewustwording met als doel je grenzen (h)erkennen

Oefentherapie voor mensen met COPD (vanaf GOLD II) wordt vanaf de eerste behandeling vanuit de basisverzekering vergoed. Het aantal behandelingen hangt af van de ernst. Voor mensen met COPD GOLD I en met astma komt de behandeling oefentherapie uit het aanvullende pakket.

Herken je jezelf in het bovenstaande verhaal of wil je hierover meer weten? Maak dan een afspraak met één van onze oefentherapeuten op de locaties Synagogestraat 103-105 in Veenendaal, Kon Wilhelminaweg 85 in Amerongen of Spoorallee 26 in Duiven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *